Arduino – Beweging sensor infrarood PIR (HC-SR501)

Hardware

Infrarood bewegings sensor PIR

BESTEL NU!

Met deze Infrarood bewegings-sensor (PIR) (Passive InfraRed) sensor kun je beweging detecteren, wordt vaak gebruikt als mensen of dieren binnen het sensorbereik bewegen, ze zijn klein, niet duur, verbruiken weinig vermogen en zijn makkelijk te gebruiken.

Deze PIR heef een bereik tot 7 meter, er zitten 2 stelknoppen op, één voor de detectietijd en één voor vertragings tijd voor de volgende interval.

Specificaties:

  • Voltage: DC 4.5 tot 20V
  • Verbruik: 50uA
  • Blok tijd: 2.5  seconden (standaard)
  • Vertragings tijd: 0.3 tot 18 seconden (standaard)
  • Detectie hoek: <110 graden
  • Detectie bereik :3 meter (standaard) tot max 7 meter
  • Lens diameter: 23mm (standaard)

Pinout

Pin:Functie:
01+4.5v~20v
02OUT
03GND

Informatie

De PIR sensor zelf heeft twee sleuven met daarin 2 voelers van speciaal materiaal dat gevoelig is voor IR.  Wanneer de sensor inactief is detecteren beide voelers evenveel uitgestraald IR licht in de omgevingslucht, kamer, muren of van buiten. Wanneer een warm lichaam van een mens of dier passeert, onderschept die de 1ste helft van de PIR-sensor, wat een positieve verandering tussen de twee voelers veroorzaakt (verschil). Wanneer het warme lichaam het detectiebereik verlaat, gebeurt het omgekeerde, De verandering in deze pulsen van de voeler wordt gedetecteerd en kan een signaal uitgestuurd worden.

Infrarood bewegings sensor uitleg

Aansluiten op de Arduino

Sluit de bewegings-sensor  aan volgens onderstaand schema:

Arduino pin:PIR pin:
+5v01 (+5v)
D202 (OUT)
GND03 (GND)

De OUT wordt HIGH (5v) als de PIR een detectie meet, uitlezen van de Arduino is dan vrij simpel en er is geen bibliotheek  nodig.

Script

Top