Desktop – HP Compaq Presario SR5340

compaq logo

hp compaq presario sr5340

Bios update

Dit bevat het update proces van een BIOS uit de HP Compaq Presario SR5340 desktop serie via een windows bios update met Windows 8.1

Wat is het BIOS?

BIOS staat voor Basic Input-Output System en is een programma dat zich op de microprocessor van het moederbord bevindt. Deze microprocessor gebruikt na het aanzetten van je systeem het BIOS om te starten. Je kunt het BIOS zien als een schakel tussen software en hardware.
Het BIOS regelt drie belangrijke taken:

1. Het controleert de aanwezigheid en de werking van de systeemonderdelen. Als je de computer aanzet, zal het BIOS eerst de Power On Self Test (POST-test) uitvoeren. Het controleert dan of bijvoorbeeld het toetsenbord en de monitor goed zijn aangesloten. Mocht de kabel van je monitor niet goed zijn aangesloten, dan hoor je één lange biep en twee korte bieps.

2. Het stelt de startwaarden van de randapparatuur in.

3. Het kijkt op welke schijf het startprogramma voor het besturingssysteem staat. Het boot record laadt het besturingssysteem in het interne geheugen. Vanaf daar neemt het besturingssysteem het stokje over van het BIOS.

Hoe kom ik in het BIOS?

Om in het BIOS-setupmenu te komen, moet je tijdens het opstarten gebruik maken van de Del-toets of een van de F-toetsen, dit is afhankelijk van je systeem. Meestal geeft je computer tijdens het opstarten een melding op welke manier je de setup van het BIOS inkomt. Mocht je geen of weinig verstand hebben van de werking en de instellingen van het BIOS, dan is het beter niets te veranderen. Het is beter om iemand die er wel verstand van heeft bij te halen. Mocht je onverhoopt toch instellingen veranderen waardoor je computer niet of niet goed meer opstart, zet dan de BIOS-instellingen op de standaardwaarden. Deze zijn terug te vinden in het BIOS-setupmenu.

Waarom zou ik het BIOS updaten?

Dat is de allereerste vraag die je jezelf moet stellen. Indien een BIOS-update niet noodzakelijk is, moet je het gewoonweg niet doen. Als je niet zeker bent, vraag dan een kennis, vriend of familielid met verstand van zaken om hulp. Op internet zijn tal van verhalen te lezen van “knutselaars” die poogden een update uit te voeren en waarbij het fout afliep. In het ergste geval blijft je systeem morsdood en is één van de laatste oplossingen de vervanging van de microprocessor of je gehele moederbord. Wij houden ons niet verantwoordelijk voor de gevolgen van dit artikel, dat ben je zelf.
Een reden om je BIOS te upgraden, ook wel flashen van het BIOS genoemd, is bijvoorbeeld omdat je een grotere harde schijf hebt aangeschaft die niet met de aanwezige versie van het BIOS kan omgaan. Hetzelfde geldt voor een snellere CPU. Verder kan door de enorme stortvloed aan nieuwe hardware het nodig zijn dat je je BIOS upgrade, omdat de meest recente versie van het BIOS deze apparaten wel ondersteunt.
[bron]

HP Compaq Presario SR5340 BIOS updaten

Ik heb hier een computer met versie 5.21 (2007-07-27) erop:

hp compaq presario sr5340 bios v5.21

De bios versie 5.23 is te vinden hier op support.hp.com.

1) Start sp37378.exe, dit is een zelfuitpakkend archief, er volgt een setup scherm:

hp compaq presario sr5340 bios update v5.23

Eenmaal de schermpjes doorlopen en uitgevoerd in Windows 8.1 (ook als admin) krijg je al snel deze foutmelding:

hp compaq presario sr5340 bios update setup foutmelding

Schijnbaar wordt er toch echt gekeken of het uitgevoerd word op Windows Vista?
(Weet niet of compatibiliteit modus in “Vista” zou werken)

Via de setup wil het niet…, eenmaal in de TEMP folder gekeken worden deze bestandjes uitgepakt:

Daar zie je ook flash.exe staan, maar bij het starten krijg je deze foutmelding:

hp compaq presario sr5340 bios update flash foutmelding

Maar…start je dit programma in admin modus, en dan werkt het wel:

hp compaq presario sr5340 bios update flash 01

Laad de 523.rom en klik op “update bios now”:

hp compaq presario sr5340 bios update flash 02

Het bios wordt bijgewerkt:

hp compaq presario sr5340 bios update flash 03

Nadat het bios is bijgewerkt wordt gevraagd om het systeem opnieuw op te starten:

hp compaq presario sr5340 bios update flash 04

Het resultaat na de herstart:

hp compaq presario sr5340 bios v5.23

Download Bios v5.21 update (sp35104) @ desktop-driver.com