1-Wire – Wat is het en waarvoor gebruik ik het?

1-wire icon

1-Wire is een communicatie protocol dat is ontwikkeld door Dallas Semiconductors, tegenwoordig een onderdeel van Maxim-IC.

Het is in principe een tweedraads bus systeem. 1 draad wordt gebruikt voor de communicatie met de diverse componenten op de bus, de tweede draad is enkel een aarde.Elk 1-Wire component heeft een uniek 16 bits adres dat wordt gebruikt om data uit de sensor halen.

Afhankelijk van het type sensor zijn er 2 manieren om hem aan te sluiten op de 1-Wire bus:

Op de ‘Parasite’ manier wordt de benodigde 5V+ voedingsspanning geleverd over de data (DQ) lijn. In deze configuratie, worden slechts twee draden gebruikt. Bij sommige sensoren (DS18B20, DS18S20, en DS1822) is het in dit geval noodzakelijk om pin 3 en pin 1 met elkaar verbinden door middel van een100nf condensator.
– De power aansluiting moet dan dus aan de ground aansluiting geknoopt worden. Doe je dat niet, dan kun je hele rare waardes krijgen..
– Er zijn ook speciale ‘Parasite’ uitvoeringen van sommige sensoren verkrijgbaar (Ds18s20+p). Dan is dit niet langer nodig.

Bij de andere manier van aansluiten wordt een derde draad gebruikt voor de 5V+ voorziening van de sensoren (Ds18s20)..
Deze aansluit methode wordt alleen bij hele grote netwerken geadviseerd.
Zelf heb ik ervoor gekozen om het op deze manier te doen daar in het begin ik zonder extra 5v+ voeding werkte en ik op de 5 v van de nslu teerde met als gevolg de nslu2
vaak uitviel. ook heb ik de 5 v+ nodig om relais te gaan schakelen die pompen zullen regelen..

Een 1-Wire netwerk kan grofweg op 2 manieren worden opgebouwd:

Daisy chain topologie:
In dit type netwerk zijn alle sensoren als het ware als de schakels van een ketting aan elkaar geregen. De 1-Wire controller is gekoppeld aan de eerste sensor, die is op zijn beurt gekoppeld aan de tweede sensor, enzovoorts. Alles staat dus in serie. figuur 2 geeft een daisy chain netwerk weer.

Ster topologie:
In dit type netwerk zijn alle sensoren aan 1 centraal punt gekoppeld. Alle sensoren zijn dus paralel gekoppeld aan de 1-Wire controller.
Dit type netwerk wordt vanwege mogelijke timing/reflectie problemen alleen aanbevolen voor kleine netwerken.

Ongeacht de gebruikte topologie zijn er wel enkele bekabelings-issues waar je rekening mee moet houden.

De kwaliteit van de kabel is erg belangrijk.
Hoewel gewone telefonie kabel voldoende is voor de meeste netwerken, is voor de grotere omgevingen CAT5 netwerk bekabeling geen overbodige luxe. De totale lengte van de bekabeling op een 1-Wire netwerk is 300 meter. Het netwerk is gevoelig voor interferentie van bijvoorbeeld stroomkabels. Dit laatste is wel sterk afhankelijk van de gebruikte kwaliteit bekabeling in het 1-Wire netwerk.

Een goed gebouwd 1-Wire netwerk kan meer dan 100 sensoren bevatten. De hoeveelheid sensoren beinvloedt natuurlijk wel de tijd die nodig is om de sensoren uit te kunnen lezen.

Bron: koitechniek.comuv.com