Informatie over netwerk kabels

netwerk_kabels

Welke soorten bekabeling zijn er en welke moet ik gebruiken?

Er zijn vele soorten netwerkkabels, de meest gebruikte netwerkkabels zijn CAT5E en de CAT6 kabel.

CAT1: Geen TIA/EIA standaard. Werd voornamelijk gebruikt voor analoge telefonie en ISDN.
CAT2: Geen TIA/EIA standaard. Werd gebruikt bij 4 Mbit/s token ring-netwerken.
CAT3: Gestandaardiseerd in TIA/EIA-568-B, gebruikt in datanetwerken met frequenties tot 16 MHz zoals voor 10BASE-T.
CAT4: Geen TIA/EIA standaard. Met een bandbreedte van 20 MHz werd dit vooral gebruikt voor 16 Mbit/s token ring-netwerken.
CAT5: Geen TIA/EIA standaard. Met een bandbreedte van 100 MHz wordt dit nog veel gebruikt voor 100 Mbit/s Ethernet netwerken. Deze is echter niet geschikt voor gigabit-netwerken.
CAT5E – Gestandaardiseerd in TIA/EIA-568-B. Geschikt voor zowel 100 Mbit/s (100BASE-T) als 1000 Mbit/s (1000BASE-T) netwerken.
CAT6 – Cat 6: Gestandaardiseerd in TIA/EIA-568-B. Met een bandbreedte van 250 MHz wordt dit gebruikt voor gigabit-snelheden (1000BASE-T) – geschikt voor Gigabit maar kan meer data tegelijkertijd verwerken dan CAT5E
CAT6A – Snelheden tot 10000 Mbit/s – 10 Gigabit kabel – 500mhz (Voorlopige specificatie voor 10 Gbit/s netwerken.)
CAT7 – Formeel bekend als ISO/IEC 11801 Class F kabel. Bij deze standaard worden de 4 paren individueel afgeschermd binnen de buitenste afscherming. Dit laat frequenties toe tot 600 MHz.

Wat is nu het grote verschil tussen CAT5E en CAT6?

De snelheid is voor beide kabels gelijk 1 Gb echter de bandbreedte verschilt. Zie het als een 2 en een 4 baans snelweg, op beide mag je 120 rijden maar op de 4 baans weg kun je veel meer auto’s tegelijk van A naar B laten rijden.

Wanneer je kunt kiezen tussen CAT5 en CAT6, bedenk dan dat CAT5 bedoelt is voor 100Mbps netwerken. CAT6 daarin tegen is voor de snellere 1Gbps netwerken. Omdat CAT6 niet zo heel veel duurder is zou ik meteen CAT6 gebruiken – beetje lullig als je in de nabije toekomst de kabels opnieuw moet maken omdat je overstapt naar een sneller netwerk. Overigens werkt CAT5 vaak ook prima als je praat over korte kabels en kleine netwerken.

Wat is afgeschermde kabel?

Het verschil met de normale UTP kabel is dat de FTP kabel voorzien is van een extra afgescherming, de extra aluminium folie laag zorgt ervoor dat de FTP kabel een stuk minder storingsgevoelig is. Voor omgevingen waar men rekening moet houden met veel electromagnetische interferentie gebruikt men deze kabels. Ze zijn bijvoorbeeld nuttig in een fabriekshal of bij zeer zware elektronische apparatuur. Ze bieden in een huissituatie geen extra voordelen.Deze kabel kan men gebruiken in 10/100/1000 Megabit netwerken. Gebruik deze kabel in combinatie met onze andere shielded Gigabit producten om optimaal te profiteren van deze hoge snelheid.

Oude naam Nieuwe naam Kabel afscherming Aderparen afscherming
UTPUnshielded twisted pair (UTP) heeft geen elektromagnetische afscherming (“shield”). Het is het belangrijkste type kabel voor telefonie en wordt heel veel gebruikt voor computernetwerken. U/UTP geen geen
STPShielded twisted pair (STP) heeft een elektromagnetische afscherming (“shield”) per aderpaar, en daardoor het minste last van elektromagnetische interferentie. Het werd veel gebruikt voor token ring netwerken. U/FTP geen folie
FTPFoiled twisted pair (FTP) De FTP kabel is eigenlijk een UTP kabel omringd door een folie (“shield”) waardoor de bescherming tegen elektromagnetische interferentie toeneemt. F/UTP folie geen
S-STP S/FTP vlechtwerk folie
S-FTP SF/UTP folie, vlechtwerk geen

netwerk_kabel_u-utpnetwerk_kabel_u-ftp
netwerk_kabel_f-utp
netwerk_kabel_s-ftp
netwerk_kabel_sf-utp

Getwist paar?

Getwist paar (in Nederlandstalige technische boeken: dubbeldraad) is een veel voorkomende tweeaderige kabel waarbij de aders rond elkaar zijn gewonden. De bedoeling is elektromagnetische interferentie (“overspraak”) te vermijden. In Vlaanderen spreekt men ook van getorst paar.

De werking van een getwist paar berust op het principe dat een dergelijke kabel in een (homogeen) elektromagnetisch stoorveld gemiddeld geen lusoppervlakte heeft en het stoorveld dus geen stoorspanning kan induceren. De inductiespanning die in één lus wordt opgewekt wordt tegengewerkt door die van de volgende halve winding, waar de aders precies andersom liggen. Ook wordt het signaal vaak differentieel verstuurd, zodat ook capacitieve storing geëlimineerd wordt.

Het aantal windingen per meter maakt deel uit van de specificaties van een type kabel. Hoe groter het aantal windingen, hoe minder men last heeft van overspraak.

Zijn er meer dan vier aders in een kabel, dan is de hierboven genoemde manier van twisten niet effectief. In dat geval wordt overspraak vermeden door voor elk paar een andere twistlengte te gebruiken.

Is er kwaliteitsverschil in netwerkkabel?

Een goede kwalitatief hoogwaardige netwerkkabel is gemaakt van 100% koper. Sommige aanbieders verkopen een goedkoper alternatief zoals bijv. CCA en CCS kabel maar kwalitatief vele male minder dan echte koperen netwerkkabels.

Wat betekend CCA, Copper Clad Aluminium?

Copper Clad Aluminium (CCA) draad maakt gebruik van een aluminium geleider die is bekleed met een dunne laag koper . De kabel die ervan gemaakt wordt ziet er aan de buitenkant hetzelfde uit als een echte koperen netwerkkabel en voelt ook gelijk. Daarom is het erg moeilijk om het verschil te herkennen.

Nadelen van CCA netwerkkabels zijn o.a.:

  • Flexibiliteit op lange termijn neemt af
  • Grotere kans op breuken
  • De demping is ongeveer 40% hoger dan bij gebruik van koper
  • DC (Direct Current / gelijkstroom) weerstand is ongeveer 40% hoger dan bij koper
  • Kabel werkt niet goed bij langere lengtes
  • De kabel kan lagere treksterktes aan
  • Voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1 standaard

Voordeel van deze geleider is dat hij aanzienlijk goedkoper is dan 100% koperen netwerkkabels

Wat betekend CCS, Copper Clad Steel?

Copper Clad Steel (CCS) draad maakt gebruik van een stalen geleider die is bekleed met een dunne laag koper . De netwerkkabel die ervan gemaakt wordt ziet er aan de buitenkant hetzelfde uit, maar voelt veel stijver aan.

Nadelen van CCS netwerkkabels zijn o.a.:

  • Flexibiliteit op lange termijn neemt af
  • Grote kans op breuk
  • Demping is ongeveer 60% – 75% hoger dan bij gebruik van koper
  • DC (Direct Current / gelijkstroom) weerstand is ongeveer 60% – 75% hoger dan bij koper
  • Kabel werkt niet bij langere lengtes
  • De kabel kan hogere treksterktes aan, maar is veel minder flexibel
  • Voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1

Voordeel van deze geleider is dat hij aanzienlijk goedkoper is dan 100% koperen netwerkkabels.

Bestaat er ook netwerkkabel voor buiten?

Ja wij hebben in ons assortiment CAT5E FTP buitenkabel / grondkabel. Deze is speciaal ontworpen voor buitengebruik en in vochtige omgevingen. Hij is voorzien van een UV stabiele scheurbestendige PE mantel. De kabel is geschikt voor netwerken tot 100 Mbit/s.

Wat is een soepele of patchkabel?

Patchkabel is iets dunner en flexibel, doordat de kern bestaat uit allemaal hele dunne koperdraadjes.

Deze kabel wordt o.a gebruikt voor het zelf maken van patchkabels. Bij patchkabels plaats je aan de uiteinden van de kabel RJ45 connectoren.

Wat is stugge of installatiekabel?

Installatiekabel / solid / stugge kabel wordt gebruikt in de muren / leidingen van woningen en gebouwen

om afstanden van maximaal 100 meter te overbruggen. Deze kabel is normaal iets dikker, minder flexibel en heeft een vaste koperkern. Installatiekabel / stugge kabel hoort afgemonteerd te worden op LSA stroken zoals te vinden in modularjacks, patchpanelen en wandcontactdozen.

Wat is een Cross kabel?

Een cross-kabel gebruik je wanneer je twee pc’s met elkaar wil verbinden, of twee switches die geen uplink hebben. Als de switches wel een uplink poort hebben, dan kan je gewoon een straight kabel gebruiken om de twee te verbinden: Het ene uiteinde in de uplink van switch 1, het andere uiteinde in een normale poort van switch 2.

Tegenwoordig zijn ook veel switches auto-MDI/MDI-X, wat wil zeggen dat ze zelf uitzoeken wat er aan de andere kant van de kabel aanwezig is. Indien nodig zorgen zij zelf dat er een uplinkpoort van de normale poort wordt gemaakt.

Wat is de maximale kabellengte?

Een Ethernet kabel kan maar een beperkte afstand overbruggen voordat het signaal te zwak wordt. De symptomen voor een te lange kabel zijn hetzelfde als die bij een kabel van een te lage kwaliteitsklasse: een wegvallende, te langzame of zelfs geen verbinding. De maximale afstand van een goede kwaliteit CAT 5e ethernet kabel is 100 meter. Deze afstand kan minder zijn als er gebruik wordt gemaakt van een inferieure kwaliteit. Boven deze 100 meter moet het signaal worden versterkt door – bijvoorbeeld – een hub of switch te plaatsen.

In een enkel geval kan het probleem van een slechte bekabeling ook worden opgelost door de eigenschappen van de netwerkkaart in te stellen op 10 Mb i.p.v. 100 Mb en op Half Duplex i.p.v. Full Duplex. Dit stelt minder hoge eisen aan de kwaliteit van de kabel, maar de maximum snelheid van de verbinding is ook natuurlijk ook een stuk lager.

Defecte netwerkkabels

Een Ethernetkabel kan defect raken, bijvoorbeeld omdat iemand er te hard op gaat staan, ze in een te scherpe bocht worden gedwongen of een van de stekketjes half los schiet. Ze zijn veel kwetsbaarder dan bijvoorbeeld een netspanningssnoer. Een defect hoeft niet altijd meteen aan het oppervlak te komen, maar het kan zich op dezelfde manier voordoen als een kabel van te slechte kwaliteit.

Leg Ethernetkabels bij voorkeur aan op plekken waar niemand er op kan staan, ze geen haakse bochten om moeten en er geen slag in de kabel kan komen. In het laatste geval kan er -als er iemand aan de kabel trekt- gemakkelijk een breuk in een van de kleine aders van de kabel optreden.

Zelf een netwerkkabel maken

Stap 1: Buitenkant strippen

utp_kabel_strippen
Als eerste moet je de buitenkant strippen.
Het strippen van de buitenkant is het makkelijkste gedaan door met een mes een kleine snede te maken zonder door het plastic heen te gaan. Daarna kun je met een beetje moeite dat stuk er vanaf trekken zonder de draadje te beschadigen. Ik neem vaak een stuk van zo’n 5 centimeter zodat ik wat werk ruimte heb. Je kunt het natuurlijk ook met een strip-tang proberen.

Stap 2: Ontrafelen van de draadjes
De CAT netwerk kabels worden ook wel “twisted pair” genoemd, en met een goede reden – de draadjes zijn met paartjes in elkaar gedraaid.
Je hoeft deze overigens niet te strippen. RJ45 connectors hebben een kleine pin met tanden voor ieder connectie pinnetje, dat later simpelweg door de kabel heen gedrukt wordt.

Stap 3: Draadjes in de juiste volgorde
Nu dan het “moeilijke” stuk: de draadjes in de juiste volgorde leggen. Voor je iets gaat afknippen (doe dat NA het sorteren van de draadjes). Voor je iets gaat knippen, kijk even hoe ver de draadjes in de stekker gaan (zie afbeeldingen hieronder).
Voor beide uiteinden is de volgorde hetzelfde:

netwerkkabel pinout T658B

De pin nummering werkt als volgt:

utp_rj45_connector_pinout

Volg de stappen in de afbeelding hieronder

1. Sorteer de draadjes zodat ze in de juist volgorde liggen.
2. Let op dat de kabel en een deel van de buitenkant in de RJ45 connector gaan (3 & 4) en knip vervolgens de draadjes op lengte.
3. Wanneer de kabel in de connector gaat, zal de buitenkant ruwweg tot het begin van het klipje gaan.
4. Let erop dat de individuele draadjes zo diep mogelijk in de stekker moeten gaan, duidelijk onder de goudkleurige pinnetjes.

Voor 3 en 4: De gele lijntjes geven aan waar de buitenkant van de kabel stop, en waar de individuele draadjes stoppen.

netwerk_kabel_straight

netwerkkabel_straight_normaal

Als de draadjes eenmaal op z’n plaats zitten hou dan de kabel en de connector stevig vast en gebruik de zogenaamde “crimp tool” of krimp-tang. Door de tang samen te drukken worden de goudkleurige pinnetjes door de draadjes gedrukt en een plastic deel wordt omlaag gedrukt tegen de buitenkant van de kabel om die op z’n plaats te houden. Ik druk meestal de tang een paar keer samen, om er zeker van te zijn dat alles goed vast zit.
Herhaal deze stappen nu voor de andere kant van de kabel.

Stap 4: Kabeltje Testen
De meest krimp tangen komen tegenwoordig met een simpele netwerk kabel tester. Als je er een hebt, dan is nu het moment om die te gebruiken om te kijken of de kabel correct werkt.
Als je GEEN netwerk kabel tester hebt, dan kun je overwegen om een multi-meter te gebruiken. Pin 1 naar Pin 1 etc.
Als je dat OOK niet hebt dan kun je overwegen om de kabel gewoon in de computer en router te steken – ik heb zelf nooit nadelige gevolgen gezien maar je doet dit geheel op eigen verantwoording!
Als je een 1Gbps netwerk hebt en de computer en/of router geven aan dat het slechts 100Mbps kan doen dan is een (of meer) van de draadje niet goed verbonden. Soms kun je dat door het doorzichtige plastic al zien – een draadje dat net even niet het gouden pinnetje haalt. Knip de stekker af, en begin opnieuw.

Een Crossed Netwerk Kabel
Deze kabels worden zelden gebruikt in een normaal huishouden. vroeger … toen routers en switches nog duur waren. Je gebruikt het bijvoorbeeld om 2 computers zonder netwerk aan elkaar te koppelen. Je moet dan wel bedenken dat alle netwerk instellingen handmatig ingesteld moeten worden (IP adres, Subnet mask, etc!). Het hele proces is hetzelfde als voor een normale netwerk kabel, met het verschil (slechts voor 1 uiteinde! De andere kant van de kabel wordt gedaan zoals bij een normale netwerk kabel) – in feite koppelen we nu het “zend” (TX) signaal aan het “ontvang” signaal (RX) aan de andere kant van de kabel.

netwerkkabel_crossed

Bronnen:
netwerkproducten.com
tweaking4all.nl
pctipvandedag.nl
Wikipedia