Desktop – Medion MD8827

Medion logo

Medion MD8827 pc

Hardware

Moederbord: Asus P5GC-MX/S
Processor: Intel Core Duo E4400
Geheugen: 1 GB DDR2

Bios update

Dit bevat het update proces van een BIOS uit de Medion MD8827 PC via een firmware update met een DOS bootable USB stick.

Wat is het BIOS?

BIOS staat voor Basic Input-Output System en is een programma dat zich op de microprocessor van het moederbord bevindt. Deze microprocessor gebruikt na het aanzetten van je systeem het BIOS om te starten. Je kunt het BIOS zien als een schakel tussen software en hardware.
Het BIOS regelt drie belangrijke taken:

1. Het controleert de aanwezigheid en de werking van de systeemonderdelen. Als je de computer aanzet, zal het BIOS eerst de Power On Self Test (POST-test) uitvoeren. Het controleert dan of bijvoorbeeld het toetsenbord en de monitor goed zijn aangesloten. Mocht de kabel van je monitor niet goed zijn aangesloten, dan hoor je één lange biep en twee korte bieps.

2. Het stelt de startwaarden van de randapparatuur in.

3. Het kijkt op welke schijf het startprogramma voor het besturingssysteem staat. Het boot record laadt het besturingssysteem in het interne geheugen. Vanaf daar neemt het besturingssysteem het stokje over van het BIOS.

Hoe kom ik in het BIOS?

Om in het BIOS-setupmenu te komen, moet je tijdens het opstarten gebruik maken van de Del-toets of een van de F-toetsen, dit is afhankelijk van je systeem. Meestal geeft je computer tijdens het opstarten een melding op welke manier je de setup van het BIOS inkomt. Mocht je geen of weinig verstand hebben van de werking en de instellingen van het BIOS, dan is het beter niets te veranderen. Het is beter om iemand die er wel verstand van heeft bij te halen. Mocht je onverhoopt toch instellingen veranderen waardoor je computer niet of niet goed meer opstart, zet dan de BIOS-instellingen op de standaardwaarden. Deze zijn terug te vinden in het BIOS-setupmenu.

Waarom zou ik het BIOS updaten?

Dat is de allereerste vraag die je jezelf moet stellen. Indien een BIOS-update niet noodzakelijk is, moet je het gewoonweg niet doen. Als je niet zeker bent, vraag dan een kennis, vriend of familielid met verstand van zaken om hulp. Op internet zijn tal van verhalen te lezen van “knutselaars” die poogden een update uit te voeren en waarbij het fout afliep. In het ergste geval blijft je systeem morsdood en is één van de laatste oplossingen de vervanging van de microprocessor of je gehele moederbord. Wij houden ons niet verantwoordelijk voor de gevolgen van dit artikel, dat ben je zelf.
Een reden om je BIOS te upgraden, ook wel flashen van het BIOS genoemd, is bijvoorbeeld omdat je een grotere harde schijf hebt aangeschaft die niet met de aanwezige versie van het BIOS kan omgaan. Hetzelfde geldt voor een snellere CPU. Verder kan door de enorme stortvloed aan nieuwe hardware het nodig zijn dat je je BIOS upgrade, omdat de meest recente versie van het BIOS deze apparaten wel ondersteunt.
[bron]

HP BIOS updaten

Originele BIOS

De orginele Asus P5GC-MX BIOS downloads @ Asus.com werken standaard niet op de MEDION Asus P5GC-MX/S, om deze toch te gebruiken (deze zijn immers veel recenter) kun je bij het programma AFUdos deze commandolijn parameters gebruiken om het checken van de ROMid e.d. over te slaan en zo de orginele BIOS er overheen te flashen:

AFUDOS2 /iP5GC-MX-ASUS-0518.ROM /n /pbnc

Bron: abxzone.com

Medion BIOS

Ik heb v2.05 (09.11.2007) gevonden op de Medion Site: Download Medion MD8827 BIOS v2.05 @ Medion site

Changelog:
v2.02 naar 2.05 – Het uitvoeren van de update optimaliseert de snelheid van de CPU fan.

Wat heb je nodig?

1) Bootable DOS USB stick
2) Bios bestand (zie boven)

Oude situatie BIOS v2.02:

Medion MD8827 - screen 01

Medion MD8827 - screen 02

Updaten

Updaten onder Windows heeft geen zin, het moet een DOS omgeving zijn:

Medion P5GC-MX-S Bios - error

1) Maak een bootable USB stick aan.
2) Zet de bestanden uit de bios update in de root van de stick.
3) Plug de stick in de computer om het BIOS te updaten
4) Druk tijdens het booten op F8 om een “boot device” te selecteren, selecteer de USB stick:

Medion MD8827 - screen 03

5) Als het goed gaat, pakt autoexec.bat het over en kan je meteen beginnen met updaten:

Medion MD8827 - bios upgrade 01

Als je de computer opnieuw opstart, is het BIOS bijgewerkt:

Medion MD8827 - bios upgrade 02