KiCad 51 – SMD print laten maken met BOM

In vorige hoofdstukken heb je een printplaat gemaakt, en een export gemaakt naar GERBER bestanden, wil je een SMD printplaat laten fabriceren inclusief componenten, dan komt er ook een BOM (Bill Of Materials = Lijst met te gebruiken onderdelen) en XY POS bestand bij.

Stap 1

Om de BOM te genereren kan je de optie in het menu van de PCB editor openen, maar deze BOM is te algemeen en geeft weinig informatie, om een goede BOM te genereren kan je in de schema editor in het menu een optie vinden onder “Tools > Generate Bill of Materials”:

Daarin vind je een scala aan “plugins” om BOMs te genereren, een betere optie is deze gekozen generator omdat hierin veel informatie staat wat in het schema is opgenomen:

Ps. De plugins genereren een bestand zonder extensie (bijv. .csv) in de werkmap van het project, je kan veelal dit bestand een .csv extensie geven.

De inhoud van een BOM lijst ziet er bijvoorbeeld zo uit:


Stap 2

Om een PCB fabrikant de componenten op de print te laten zetten, heeft diegene een coördinatenlijst nodig waar de componenten in YX vermeld staan, zodat de pick and place machine deze op de juiste plek op de print kan plaatsen.

In de PCB editor ga naar “Bestand > Fabrication Outpus > Footprint Position (.pos) File..”

Er volgt een popup, selecteer de opties: “CSV” en “Millimeters” en klik op “Generate Position File”.

Er worden nu CSV bestanden gegenereerd met daarin de POS XY en rotatie van de componenten, deze kan je aanleveren aan de PCB maker, voorbeeld van het CSV bestand:


Troubleshooting

Mocht je foutmeldingen tegenkomen zoals deze:

Dan kan het programma python niet vinden (de pad naam er naar toe), je kan het pad handmatig invullen…heb je geen python?, dan is dit pakket te downloaden en te installeren.


Bestellen bij JLCPCB

Het merendeel hieronder beschreven staat ook op hun pagina:

https://support.jlcpcb.com/article/84-how-to-generate-the-bom-and-centroid-file-from-kicad

Zoals bij iedere fabrikant, moet je de BOM en XY gegevens specifiek aanleveren, hieronder de beschrijving zoals het bij JLCPBC aangeleverd moet worden.

BOM

De bom moet in de volgende format aangeleverd worden:

Er is voor de bestellijst een aparte plugin geschreven, deze is te downloaden op github:

arturo182/bom2grouped_csv_jlcpcb.xsl

Download dit bestand en plaats deze bijvoorbeeld in de folder “Kicad\bin\scripting\plugins\

Maar dan is de plugin immers nog niet geladen!, deze moet nog toegevoegd worden aan de BOM plugins, dat kan fdoor op het plusje te klikken om een bestand toe te voegen:

Om de plugin beter te laten werken en een mooi bestandsnaam te genereren kan je de “%O” vervangen in “%O_BOM_JLCPCB.csv

Dit bestand kan je dan uploaden naar JLC PCB


X en Y coördinaten

Het bestand voor de X en Y coordinaten kan gegenereerd wordne zoals hierboven beschreven, echter moet de header (1e regel) iets aangepast worden (men kan het csv bestand eenvoudig bewerken met kladblok):

Aanpassen in

Sla het csv bestand op en het kan geupload worden naar JLC PCB.


Bestellen

Bij het bestellen moet je grotendeels nog de juiste componenten selecteren, daar worden ook meteen de kosten bij vermeld:

Ps. kijk ook heel goed of de oriëntatie van de componenten goed staan op JLC PCB, in mijn XY bestand stond deze niet goed:

heel vreemd…, deze heb ik handmatig aangepast.