KiCad 51 – SMD print laten maken met BOM

In vorige hoofdstukken heb je een printplaat gemaakt, en een export gemaakt naar GERBER bestanden, wil je een SMD printplaat laten fabriceren inclusief componenten, dan komt er ook een BOM (Bill Of Materials = Lijst met te gebruiken onderdelen) en XY POS bestand bij.

Stap 1

Om de BOM te genereren kan je de optie in het menu van de PCB editor openen, maar deze BOM is te algemeen en geeft weinig informatie, om een goede BOM te genereren kan je in de schema editor in het menu een optie vinden onder “Tools > Generate Bill of Materials”:

Daarin vind je een scala aan “plugins” om BOMs te genereren, een betere optie is deze gekozen generator omdat hierin veel informatie staat wat in het schema is opgenomen:

Ps. De plugins genereren een bestand zonder extensie (bijv. .csv) in de werkmap van het project, je kan veelal dit bestand een .csv extensie geven.

De inhoud van een BOM lijst ziet er bijvoorbeeld zo uit:


Stap 2

Om een PCB fabrikant de componenten op de print te laten zetten, heeft diegene een coördinatenlijst nodig waar de componenten in YX vermeld staan, zodat de pick and place machine deze op de juiste plek op de print kan plaatsen.

In de PCB editor ga naar “Bestand > Fabrication Outpus > Footprint Position (.pos) File..”

Er volgt een popup, selecteer de opties: “CSV” en “Millimeters” en klik op “Generate Position File”.

Er worden nu CSV bestanden gegenereerd met daarin de POS XY en rotatie van de componenten, deze kan je aanleveren aan de PCB maker, voorbeeld van het CSV bestand: