Kinect – SDK ontwikkelomgeving (Windows)

xbox one kinectkinect logo

Website

Wat is Kinect?

Kinect (codenaam: Project Natal), is een “game- en ontspanningservaring zonder controller” van Microsoft voor hetXbox 360-platform.
Kinect bestaat uit een camera en bijbehorende software voor de Xbox 360, waarmee de spelcomputer zonder controller is te besturen. Het is gebaseerd op een extra accessoire waarmee interactie met de Xbox 360 mogelijk is door middel van gebaren die gemaakt worden met het volledige lichaam, gesproken tekst of door voorwerpen te laten ‘zien’ aan de camera van het accessoire. Het doel van Kinect is een breder publiek bij de Xbox 360 te betrekken. Microsoft bevestigde op 17 augustus 2010 dat Kinect op 4 november in Noord-Amerika en op 10 november in Europa beschikbaar zou zijn.

Kinect kan gezien worden als een concurrent van de Nintendo Wii en PlayStation Move.

Techniek
Uit onderzoek blijkt dat de Kinect niet met het Time of Flight-principe werkt. De infraroodbron in de Kinect bestraalt de omgeving met een bekend infrarood puntenpatroon, welke door de infraroodcamera gemeten kan worden. Door patroonherkenning op de punten en triangulatie tussen de bron en de ontvanger is de diepte te meten. Bij PrimeSense, het bedrijf dat de techniek achter Kinect heeft ontworpen, wordt ook gesproken over “LightCoding”-techniek in plaats van Time of Flight.

De infraroodcamera van 1,3 megapixels is voorzien van een zender en sensoren die volgens het hierboven vermelde “LightCoding”- of “Structured Light”-principe de afstand van objecten kan meten. Met de ontvangen data worden de objecten in lagen opgebouwd op de z-as en ontstaat er een dieptemap van het gebied. Volgens specificatie zouden bij een framerate van 60 frames per seconde 3D-bewegingen van 1 cm geregistreerd worden. De Zcam van PrimeSense/3DV Systems wordt sinds de overname in maart 2009 van 3DV Systems door Microsoft in Kinect toegepast.

Mogelijkheden
De software van Kinect is in staat tot complexe gebaarherkenning, spraak- en gezichtsherkenning. De spraakherkenning zal pas in de lente van 2011 in Nederland en Vlaanderen beschikbaar worden . Het is mogelijk het ‘skelet’ van maximaal vier personen tegelijk te herkennen. Hierbij kunnen niet alleen hand en armgebaren herkend worden, maar kan volledige lichaamsbeweging gedetecteerd worden. Afhankelijk van de afstand tot de ‘camera’ kunnen zelfs individuele vingers herkend worden. Op de E3-gamebeurs in Los Angeles van 2009 werd een uitgebreide demonstratie gegeven waarbij bijvoorbeeld breakout gespeeld werd. Hierbij diende het volledige lichaam als balk om de ballen terug te laten stuiteren. In een andere demo was zichtbaar hoe er door middel van gooibewegingen verfballen tegen een muur werden aangegooid, hierbij kon dankzij spraakherkenning de gewenste kleur worden gekozen. Officiële spellen die gebruikmaken van Kinect zijn onder andere Fable III en Ghost Recon: Future Soldier.

Bron: Wikipediakinect view screens

Download Kinect SDK @ microsoft.com