Luidspreker signaal naar line-in signaal

elektronica icon

Soms is het noodzakelijk een apparaat met alleen een speaker te verbinden met een line-in signaal van een versterker, maar speaker signalen zijn vele malen hoger dan line-in signalen, een directe verbinding geeft vaak niet het gewenste resultaat, en kan zelf schadelijk zijn voor de apparatuur.

Het schema hieronder is bedoeld voor 1…50 Watt HiFi versterkers, je sluit het aan op de speakeruitgang van het apparaat:

speaker_to_line-in

Hoe werkt het?
Een speaker signaal ligt in het bereik van 3…20V (versterkers tot 50W vermogen) maar een line-in signaal is 0.3…2V, een verschil van 20 db is nodig om het line-in signaal op de juiste sterkte te krijgen, je maakt in het schema hierboven een spanningsdeler van 10:1

Op de computer
Je kan het line-in signaal ook met de computer opnemen, door een jackplug in je line-in te stoppen op je computer met daaraan verbonden van bovenstaand schema de LINE OUT en LINE GND.
In de meeste gevallen is de line-in de blauwe plug op de geluidskaart:

computer geluidskaart kleuren

Ps. bij sommige elektronica waar een speaker is aangesloten klinkt het signaal vervormt, dat komt waarschijnlijk doordat de elektronica de weerstand van de speaker mist (4 of 8 ohm), dit is te verhelpen door tussen SPEAKER OUT en SPEAKER GND een weerstand te plaatsen van 4,7 ohm.

Bron: epanorama.net