Pinout – UTP RJ45 LAN en PoE

Voor het aansluiten van een RJ45 connector op een LAN netwerk zijn deze 2 standaarden het meest gebruikt T-568A en T-568B, het verschil in het Engels toegelicht:

T568A and T568B are the two color codes used for wiring eight-position RJ45 modular plugs. Both are allowed under the ANSI/TIA/EIA wiring standards. The only difference between the two color codes is that the orange and green pairs are interchanged.
T568A wiring pattern is recognized as the preferred wiring pattern for this standard because it provides backward compatibility to both one pair and two pair USOC wiring schemes.
The T568B standard matches the older ATA&T 258A color code and is/was(?) the most widely used wiring scheme. It is also permitted by the ANSI/TIA/EIA standard, but it provides only a single pair backward compatibility to the USOC wiring scheme.
The U.S. Government requires the use of the preferred T568A standard for wiring done under federal contracts.

Veelal wordt T-568B gehanteerd, de kleurvolgorde is als volgt:


Crossed Cable

Wanneer je alleen 2 computers wilt verbinden zonder tussenkomst van een Modem of Router kan met een crossed cable gebruiken, hier is bij 1 connector de aderparen omgedraaid T-568B <–> T-568A:


Power of Ethernet (PoE)

Power over Ethernet of PoE is een technologie om stroom en data te leveren over een standaard twisted-pair-kabel in een ethernetnetwerk. De technologie wordt gebruikt om netwerkapparatuur zoals VoIP-telefoons, webcams, switches, antennes voor draadloze netwerken en zeer kleine computers zoals embedded systems en tabletcomputers van stroom te voorzien. Gelet op het beperkte vermogen dat een netwerkkabel kan overbrengen, is deze techniek niet haalbaar voor grotere verbruikers zoals servers of werkstations.
Het gebruik van PoE maakt een extra voedingsadapter overbodig. Dit is vooral handig als het netwerktoestel ingezet moet worden op een plaats waar stroomvoorziening via het stopcontact moeilijk haalbaar is.

Endspan en Midspan
PoE kan op twee manieren aangeboden worden: door een PoE-enabled ethernet-switch of via een aparte injector. Veel ethernet-switches voor zakelijk gebruik zijn naar keuze beschikbaar met of zonder PoE. Een switch die gebruikt gaat worden om werkplekken van ethernet te voorzien zal dan vaak een PoE-switch zijn om (vooral) het VoIP-toestel van stroom te voorzien, terwijl een vergelijkbare switch in een datacenter (waarop vooral servers zullen worden aangesloten) juist zonder PoE gebruikt zal worden. Een PoE-switch zal immers een veel zwaardere voedingsmodule moeten hebben om ook alle aangesloten apparaten van stroom te voorzien.

Als slechts een zeer beperkt aantal apparaten aangesloten op een switch PoE nodig hebben, kan het efficiënter zijn om een externe injector te gebruiken: via een speciale koppelkabel wordt hierbij een stroomvoeding aangesloten op een ethernetkabel.

Wordt de stroom geleverd door de switch, dan wordt er gesproken van een end-span, terwijl een externe injector een mid-span-device wordt genoemd.[1] Een ‘powerbrick’ is een andere benaming voor een PoE power injector, voor bijvoorbeeld stroomvoorziening van losstaande Access Points via een 8-aderige netwerkkabel.

De tegenhanger van de injector is de splitter, die de voedingsspanning op de ethernetkabel omzet en beschikbaar maakt op een aparte voedingskabel. Hiermee kunnen netwerktoestellen die niet zijn ontworpen voor PoE toch zonder aparte stroomvoorziening worden gebruikt.

Belangrijk is om te weten welke aders door computers/modems/routers gebruikt word, hieronder toegelicht:

Standaarden 802.3af
De originele technologie staat bekend onder de naam IEEE 802.3af. Een standaard-netwerkkabel maakt gebruik van 4 van de 8 aders van de kabel. Bij PoE worden de overige aders gebruikt om stroom te leveren. Dit omvat een specifiek protocol, waarbij eerst gemeten wordt of er een PoE-toestel aangesloten is, welk vermogen nodig is, en pas dan zal op de lijn de nodige elektrische spanning aangeboden worden. Dit is zeer belangrijk, aangezien sommige toestellen de niet-gebruikte aders kortsluiten. De originele standaard laat vermogens toe van 15,4 watt per aderpaar. Als 4 van de aders gebruikt worden voor de vermogensoverdracht, betekent dit dus een maximum van ongeveer 36 watt. Met wat verlies in de kabel blijft er dus een nuttig vermogen over van ongeveer 30 watt.

Opvolger 802.3at
De opvolger van PoE is de IEEE 802.3at-standaard (die ook wel PoE+ wordt genoemd). Deze standaard gebruikt vier aders. Deze vier aders worden gebruikt voor zowel data- als stroomoverdracht. Dit is dus fantoomvoeding. De standaard werd in november 2009 geratificeerd. Het is in de standaard van 2009 niet toegestaan dat één eindpunt tegelijkertijd de stroom van beide aderparen gebruikt. Een mogelijke toepassing van de verhoogde stroomcapaciteit van de nieuwe standaard is voeding te leveren aan een actief apparaat ‘onderweg’: een enkele interface van een PoE-enabled switch kan een remote switch van stroom voorzien.

Voorbeeld PoE