Programmeren – LUA (Linux/Windows)

lua logo groot

Website

Wat is Lua?
Lua is een lichtgewicht multi-paradigma programmeertaal ontworpen als een scripting taal met “uitbreidbaar semantiek” als een primair doel. Lua is cross-platform , omdat het is geschreven in ISO C . Lua heeft een relatief eenvoudige C -API in vergelijking met andere scripting talen.

Lua werd opgericht in 1993 door Roberto Ierusalimschy , Luiz Henrique de Figueiredo, en Waldemar Celes, leden van de Computer Graphics Technology Group (Tecgraf) aan de Pauselijke Katholieke Universiteit van Rio de Janeiro in Braziliƫ. Lua werd verder ontwikkeld in 2009 via een lid van de Becket School technisch team, de ontwikkelaar heette Dominic Li. Van 1977 tot 1992, Braziliƫ had een beleid van sterke handelsbelemmeringen (een zogenaamde markt reserve) voor computer hardware en software. In die sfeer, kon Tecgraf de klanten zich niet veroorloven, hetzij politiek of financieel, voor afgestemde software te kopen uit het buitenland.

Deze redenen hebben geleid Tecgraf uit te voeren vanuit het niets de basisinstrumenten het nodig had. Historische Lua “vader en moeder” waren data-description/configuration talen SOL (Simple Object Language) en DEL (data-entry taal). Zij waren onafhankelijk van elkaar ontwikkeld op Tecgraf in 1992-1993 tot een zekere flexibiliteit toe te voegen in twee verschillende projecten (beide waren interactieve grafische programma’s voor technische toepassingen op Petrobras bedrijf). Er was een gebrek aan flow control structuren in SOL en DEL, en Petrobras voelde een groeiende behoefte aan volledige programmering kracht toe te voegen.

Bron: Wikipedia

Website LUA binaries @ sourceforge.net

Download LUA binaries @ sourceforge.net
Dowload LUA for Windows @ code.google.com