3D Ontwerp – SketchUp (software)

sketchup box

Wat is SketchUp?

SketchUp is een computerprogramma waarmee in 3D kan worden getekend. Het programma is eind twintigste eeuw ontwikkeld om eenvoudiger 3D-objecten te ontwerpen dan de toenmalige 3D-programma’s, die vaak een cursus vereisten om de ingewikkelde software te kunnen bedienen. Enkele van zijn functies zorgen ervoor dat ontwerpers met hun ontwerpen kunnen “spelen”, iets wat onmogelijk is bij CAD-programma’s. Het is mogelijk om met behulp van Sketchup gebouwen te tekenen en deze gebouwen te tonen in Google Earth als driedimensionale objecten. Het programma bevat onder andere een heliodon (schaduwsimulator), maar de grootste doorbraak heeft dit programma te danken aan de Push-Pull techniek, waarmee men vlakken van een 3D-model eenvoudig kan induwen of uittrekken.

Er bestaan 2 varianten van het programma: SketchUp en SketchUp Pro. SketchUp Pro bevat meer functies dan SketchUp, maar de Pro-variant is niet gratis.

Google verkocht de rechten op het programma in april 2012 aan Trimble Navigation.

Geschiedenis

SketchUp werd ontwikkeld door het beginnende bedrijfje @Last Software uit Boulder in Colorado, dat in 1999 begon. SketchUp werd voor het eerst uitgebracht in augustus 2000 als een gemakkelijk te gebruiken 3D-ontwerpprogramma. Het won een Community Choice Award op zijn eerste handelsbeurs. Al snel werd er een markt in de stedenbouw en architectuur voor gevonden. Op 14 maart 2006 kocht Google @Last Software over en veranderde de naam in Google SketchUp. Google kon SketchUp namelijk goed gebruiken bij hun programma Google Earth. Op 9 januari 2007 werd SketchUp 6 uitgebracht. In deze versie was het mogelijk om een 3D-ontwerp om te zetten in een model voor Google Earth. In september 2010 werd de nieuwste versie van Google SketchUp uitgebracht, SketchUp 8.

Sinds de verkoop van het programma aan Trimble wordt opnieuw van “SketchUp” gesproken.

Functies

Oorspronkelijk is SketchUp ontworpen als een programma dat door iedereen te gebruiken was. Hiervoor moest het programma makkelijk in gebruik zijn. Inmiddels is er een community rond het programma gegroeid en in het 3D Warehouse kunnen bewerkers hun ontwerpen met elkaar delen. Sinds de overname door Google is het ook mogelijk om gebouwen in 3D om te zetten en deze te importeren naar Google Earth. SketchUp wordt tegenwoordig ook gebruikt door bedrijven. De architectuur-, design- en game-industrie gebruiken het programma om al in een vroeg stadium ontwerpen gemakkelijk te visualiseren. In vergelijking met andere 3D-Software bevat Google Sketchup niet erg veel geavanceerde functies, maar deze kunnen wel worden uitgebreid met plug-ins. Vaak wordt Google sketchup gebruikt voor architecturale modellen vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit op dit gebied. Deze modellen worden dan opgeslagen en in een ander 3D-programma geladen voor animatie.

Bron: Wikipedia

Download Sketchup @ Sketchup.com

sketchup 2014 screen

Sketchup 2013 screen sketchup screen