Video Speler – VLC Media Player (software)
Wat is VLC Media Player
VLC media player (VLC, oorspronkelijk VideoLAN Client) is een vrije mediaspeler, die deel uitmaakt van het VideoLAN-project. De speler ondersteunt een groot aantal audio- en videocodecs en kent ondersteuning voor dvd’s, vcd’s en diverse streaming-protocollen. Ook kan het diverse imageformaten, zoals iso’s en nrg’s direct lezen. Bovendien kan VLC ook ingezet worden als server om video te verzenden in unicast of multicast over IPv4- of IPv6-netwerken. De speler gebruikt de libavcodec-bibliotheek uit het FFmpeg-project om de vele mediaformaten te ondersteunen, en gebruikt de dvd-decryptiebibliotheek libdvdcss om het afspelen van geëncrypteerde dvd’s af te handelen. VLC biedt ook mogelijkheden voor het converteren van veel media van het ene formaat naar het andere.
Geschiedenis
VLC media player wordt sinds 1999 ontwikkeld door het VideoLAN-team, dat bestond uit studenten van de Franse ingenieursschool École Centrale Paris in Châtenay-Malabry bij Parijs. Later zijn daar ontwikkelaars uit meer dan twintig andere landen bijgekomen.
Oorspronkelijk was het VideoLAN-project een academisch project, gestart in 1996. Het was bedoeld om te bestaan uit een client en server voor het streamen van video’s over een campusnetwerk. Oorspronkelijk ontwikkeld door studenten van de École Centrale Paris, wordt het nu ontwikkeld door medewerkers wereldwijd en het wordt gecoördineerd door de VideoLAN non-profitorganisatie.
Het werd in 1998 compleet herschreven en uitgebracht onder de GPL op 1 februari 2001. De functionaliteit van het voormalige serverprogramma, VideoLan Server (VLS), werd grotendeels opgenomen in VLC. De projectnaam werd veranderd naar VLC omdat er niet langer een client/server-infrastructuur is.
De kegel, het icoon van vlc, is een verwijzing naar de verkeerskegels verzameld door de studentenvereniging die het netwerk van de Ecole Centrale beheert.
Bron: Wikipedia
Functies
VLC media player beschikt over volgende functies:
– Afspelen van verschillende audio- en videoformaten (via ingebouwde codecs)
– Ondertiteling voor films (srt-formaat)
– Streamingmogelijkheden
– DirectX (Windows)
– Thema’s om het uiterlijk aan te passen (Windows en Linux)[9]
– Een mediabibliotheek en afspeellijsten
– Hardwaredecodering via de GPU
[#/software/vlcmediaplayer” ]