Webserver software – MySQL database

mysql logo

Website

MySQL is een propriëtair opensource-managementsysteem voor relationele databases (RDBMS). SQL is de taal die wordt gebruikt om een database van dit systeem op te bouwen, te bevragen en te onderhouden. MySQL werd allereerst vooral gebruikt voor internettoepassingen zoals fora en gastenboeken, meestal in combinatie met PHP. MySQL vormt de basis van vele internettoepassingen en standalone software.

Waar de naam MySQL vandaan komt is onduidelijk, maar men vermoedt dat het vernoemd is naar het dochtertje van medeoprichter Monty Widenius, dat My heet.

Het MySQL-softwarepakket bestaat onder meer uit een serverprogramma, doorgaans mysqld genoemd. Hierbij staat de d voor daemon, de Unix- of Linux-term voor een proces dat op de computer draait zonder inmenging van de gebruiker.

Verder bestaat het uit een verzameling clientprogramma’s, zoals mysql en mysqldump waarmee automatisch of interactief met de server gecommuniceerd kan worden. MySQL is een populair databasemanagementsysteem dat voor het gestructureerd opslaan van gegevens voor zeer veel toepassingen wordt gebruikt. Voorbeelden van websites die gebruikmaken van MySQL zijn Wikipedia, Google en YouTube. Een bekend MySQL-frontend is onder meer phpMyAdmin, eenwebgebaseerd MySQL-beheerprogramma geschreven in PHP en MySQLWorkbench, een grafische cliënt waarin ook een database-ontwerp kan worden gemaakt en onderhouden. Praktisch aan dit programma is dat veranderingen in het ontwerp automatisch in de database verwerkt kunnen worden.

Bron: Wikipedia

Download MySQL @ dev.mysql.com / oudere versies / archief