Browser – Internet Explorer (Windows)

Internet explorer logo

Internet Explorer (vroeger bekend als Microsoft Internet Explorer en Windows Internet Explorer, afgekort als IE of MSIE) is een reeks grafische webbrowsers ontwikkeld door Microsoft en is onderdeel van Microsoft Windows, een reeks besturingssystemen. De ontwikkeling is gestart in 1995. Internet Explorer is voor het eerst gelanceerd als onderdeel van Plus! for Windows 95 later dat jaar. Latere versies waren beschikbaar als gratis downloads of Service Packs. Ook was Internet Explorer onderdeel van de OEM-versies van Windows 95 en later.

Internet Explorer is de meest gebruikte browser te wereld sinds 1999 met een piek in 2002 en 2003 van 95% van de markt.[2] Sindsdien is het gebruik afgenomen door de lancering van Safari (2003), Mozilla Firefox (2004) en Google Chrome (2008), in de eerste helft van 2012 stabiliseerde het marktaandeel, waarna het terug begon aan een groei. Alle van deze hebben nu een deel van de markt in handen. In februari 2013 had Microsofts browser 55,82% van de markt in handen.[3] Microsoft gaf meer dan 100 miljoen Amerikaanse dollars uit per jaar voor Internet Explorer in de late jaren 90. Meer dan 1000 mensen werkten aan Internet Explorer in 1999.

Sinds de eerste release van Internet Explorer 1 heeft Microsoft verschillende nieuwe mogelijkheden en technologie├źn toegevoegd, zoals tabellen (versie 1.5), XMLHttpRequest (versie 5.0), waarmee dynamische pagina’s kan worden gemaakt, en Internationalized Domain Name (IDN) (versie 7.0), waarmee websites niet-Latijnse tekenset kunnen gebruiken. De browser maakt ook gebruik van technologie van derden (zoals de broncode van Spyglass Mosaic, waar de eerste versies van Internet Explorer op zijn gebaseerd). Verder heeft Internet Explorer veel last gehad van veiligheidslekken. Zowel de Verenigde Staten van Amerika als de Europese Unie hebben rechtszaken gevoerd tegen Microsoft vanwege de integratie van Internet Explorer in Windows.

De nieuwste stabiele release, Internet Explorer 10, is een gratis update voor Windows 7 en Windows Server 2008 R2 en wordt meegeleverd met Windows 8 en Windows Server 2012. Internet Explorer mocht in eerste instantie niet worden meegeleverd met Windows 7 en Windows Server 2008 R2 in Europa, maar Microsoft voegde het alsnog toe en bood een update voor Windows aan die het zogenoemde browserkeuzescherm liet zien. De nieuwste b├Ętarelease is Internet Explorer 11, IE11 is onderdeel van Windows 8.1 en Windows Server 2012 R2 en zal beschikbaar zijn als gratis update voor Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2 en Windows Server 2012.

Er zijn ook verschillende versies van Internet Explorer voor andere besturingssystemen dan Windows. Zoals Pocket Internet Explorer, later hernoemd naar Internet Explorer Mobile, dat voor de laatste versie is gebaseerd op Internet Explorer 10, gemaakt voor Windows Phone. Internet Explorer for Xbox 360 is vrijgegeven in 2012 met als eerste en huidige versie IE die gebaseerd is op Internet Explorer 9. Voor de Xbox One zal Internet Explorer 11 als basis gebruikt worden. Vroeger waren er ook nog versies voor Mac en UNIX, respectievelijk Internet Explorer for Mac en Internet Explorer for UNIX.

Bron: Wikipedia

internet explorer screen