Modbus – BUS problemen voorkomen

Ik heb dit stukje geschreven omdat onder bepaalde omstandigheden de MAX485 chips soms heet worden en er 600mA verbruikt wordt op de bus, de chip brandt dan snel door, het komt niet veel voor, vandaar heb ik op internet geprobeerd daar meer informatie over te vinden en wat en hoe andere fabrikanten dit tegengaan.


Terminatie (einde buslijn)

Om te voorkomen dat het signaal gaat rondzingen/echoën past men een terminatie weerstand toe als men lange lentes aan buslijn heeft. deze weerstand kan berekend worden maar is meestal rond de 120 en 130 Ω en valt over A en B buslijnen, er is maar 1 weerstand nodig deze wordt meestal aan het einde van de buslijn geplaatst.


Biasing / fail-save (op master)

RS-485 merkt een binaire 1 op als de A lijn 200mV negatief is ten opzichte van de B lijn, en een binaire 0 op als de A lijn 200mV positief is ten opzichte van de B lijn, het is daarom belangrijk dat de BUS lijnen altijd een bekende status hebben (hoog/laag), anders is het mogelijk dat de lijnen gaan oscilleren, en oscilleren (tristate) kan geïnterpreteerd worden als een oneindige lading start bits.

Om oscilleren (tristate) tegen te gaan worden 2 weerstanden gebruikt, deze hebben meestal een waarde van 560 Ω, men plaatst een weerstand van VCC naar A en GND naar B, het is logisch dat deze weerstanden op de “master” zitten en maar 1 keer voorkomen op de buslijn.


TVS (op master)

TVS (Transient-voltage-suppression) diodes worden gebruikt om elektronische apparatuur te beschermen tegen voltage pieken komend van aangesloten kabels.

In onderstaande voorbeelden wordt een CDSOT23-SM712 gebruikt

Bronnen:
blog.opto22.com
edn.com
en.wikipedia.org


Analyse van andere schema’s en gevonden onderwerpen op internet

Voorbeeld #1: RS485 Modbus 4 Relay

BIAS = 4.7KOhm
TERM = –


Voorbeeld #2: RS485 Modbus Relay 24V / bron: ereshop.com

BIAS = 530 Ohm
TERM = 120 Ohm

 


Voorbeeld #3: 8 CHANNEL RS485 RELAY BOARD / bron: twovolt.com

Hier zie je de BIAS en Terminatie op de “Slave” zitten!

BIAS = 560 Ohm
TERM = 120 Ohm


Voorbeeld #4: modbus converter for raspberry pi

BIAS = 1 KOhm
TERM = 120 Ohm


Voorbeeld #5

BIAS = 3,3 KOhm
TERM = 120 Ohm


Voorbeeld #6

BIAS = 30 KOhm
TERM = 120 Ohm