Plugwise Smile P1 – WiFi verbinding en instellingen

plugwise smile p1

Nou, ik heb er een paar avonden voor gezeten en ge-experimenteerd, maar ik ben achter de werking gekomen hoe de WiFi opgezet en geconfigureerd word van de plugwise smile (oftewel: Omnia miniEMBWiFi) via de APP.

AP Mode (AccesPoint mode):
Laten we bij het begin beginnen, als je voor het eerst de smile aansluit (of de reset knop langer dan 5 seconden indrukt) dan functioneert de smile in AP (AccessPoint) mode, dit betekend dat de smile als een draadloos station functioneert met een eigen SSID waarop je kan inloggen (bijvoorbeeld net zo als op je eigen router)

In het begin van de APP (hiermee word ook de Plugwise Desktop software onder verstaan) word gevraagd om je plugwise ID op te geven:
plugwise smile wifi 01

Dit is de code, die je met de sticker bijgeleverd hebt gekregen bij je plugwise pakket, zoals het plaatje boven aangeeft. Deze code is niet alleen je smile ID, maar ook de versleutelingscode van de draadloze verbinding naar de smile. (ps. deze code is firmwarematig ingebakken en wordt dus teruggezet bij een (harde) reset van de smile)

Wist je dat?: deze code mag volgends de smile software alleen uit medeklinkers bestaan (dus geen a, e, i, o, u) en je mag ook niet een “ABC123” code gebruiken…in dit geval: bcdfghjk

Je kan nu evt. met je computer (laptop) of telefoon verbinding maken met de smile (SSID = smile_??????), er zal gevraagd worden om de sleutel van de draadlooze verbinding in te voeren, voer hier de “Smile ID” code in, en je bent nu direct verbonden met de smile!

Ps. je bent nu dus uiteraard niet meer verbonden met je router/internet en lokale netwerk!

plugwise smile config 01

IP 192.168.40.40:
De smile heeft standaard een DHCP server aan staan, hierdoor heeft jou computer of telefoon bij het maken van de verbinding automatisch een IP adres toegewezen gekregen in de IP range 192.168.40.X
plugwise smile config 02

Als je nu via de computer de gatewaygegevens bekijkt/opvraagd zie je dat de server in de smile standaard (zo staat het ook in de software) op IP 192.168.40.40 draait. Je kan nu dus al dit ip intikken (als je dus direct met de smile bent verbonden) om de metergegevens te bekijken:
plugwise smile config 03
WiFi gegevens in AP mode:
Als je direct verbonden bent met de smile, kun je de WiFi gegevens opvragen via:
http://192.168.40.40/configuration/wifi

Het volgende XML bestand zal dan getoond worden:

Je ziet: mode = AP (Accespoint) en het SSID = smile_??????
Maar het mooiste (en daar gaat het ook om) is natuurlijk dat de smile op het thuisnetwerk is aangesloten en van je router een IP krijgt toegewezen zodat je via 192.168.X.X op je thuisnetwerk (LAN) de smile kan uitlezen.

STA Mode (station mode (client)):
De APP vraagt tijdens de installatie van de smile (op de telefoon) om te verbinden met de smile, dat doe je door het draadloze netwerk met SSID “smile_??????” te verbinden en als sleutel de smile ID (zie het verhaal hierboven)
Ps. je kan alleen de smile configureren in “AP mode” als je er direct mee verbonden bent, dit geeft de APP ook aan:
plugwise smile config 04

plugwise smile config 05

Wat de APP nu doet eenmaal direct verbonden met de smile is via http://192.168.40.40/configuration/wifi/aplist een lijst met SSID’s (namen van netwerken in de buurt van de smile) op te vragen en er zal een scherm getoond worden op de APP om de SSID van je router te selecteren:
plugwise smile config 06

Hier selecteer je je router en er wordt dan door de APP om een wachtwoord van je draadloze verbinding gevraagd (als je een beveiligde verbinding hebt), eenmaal de code ingetoetst krijg je dit scherm te zien op de APP:
plugwise smile config 07

Wat de APP nu doet is een TCP POST commando uitvoeren op: http://192.168.40.40/configuration/wifi ,met als XML inhoud:

Hier zie je: mode = sta (station mode (client)), je SSID van je router die je in de lijst geselecteerd hebt en de SLEUTEL van de draadloze verbinding.

Vervolgens worden te nieuwe opgeslagen instellingen actief met het commando: http://192.168.40.40/configuration/wifi?action=apply en staat de smile in station mode (client), de smile meld zich vanaf nu aan bij je router om een IP op te vragen, je kan nu de smile via je LAN (thuisnetwerk) benaderen.

Je kan nu niet meer direct op de smile inloggen omdat deze niet meer in AP mode (Accesspoint) staat ook zal de smile geen SSID meer uitzenden. (Ps. bij een (hard) reset van de smile staat de deze weer in AP mode)

Dit is hoe de APP de smile configureerd en zo de WiFi configuratie ingesteld word!