Wat is FTP?

ftp_logo

Wat is FTP?
File Transfer Protocol (FTP) is een protocol dat uitwisseling van bestanden tussen computers vergemakkelijkt. Het standaardiseert een aantal handelingen die tussen besturingssystemen vaak verschillen. Een FTP-client start een verbinding met een FTP-server standaard via TCP-poort 21.

FTP ontstond in 1971 en groeide zeer snel uit tot een wereldstandaard. Sinds die tijd maakt FTP het mogelijk bestanden te verzenden of te ontvangen van elke computer ter wereld, voor zover deze is aangesloten op internet, en zolang een eventuele proxy of firewall FTP-verkeer toelaat.

Het concept van een FTP is gebaseerd op het cliënt-servermodel dat ook andere delen van het internet kenmerkt. De clientsoftware maakt een verbinding met de opgegeven FTP-server aan de andere kant van de ‘lijn’. Deze antwoordt aan de cliënt, waarna de cliënt de gegevens aan de gebruiker toont. FTP-servers kunnen anonieme gebruikers toelaten of juist een geldige gebruikersnaam/wachtwoord combinatie vereisen alvorens toegang tot de achterliggende bestanden te geven.

Standaard FTP-verbindingen zijn niet voorzien van encryptie, waardoor de verstuurde gegevens gemakkelijk kunnen worden uitgelezen door hackers. Door gebruik te maken van een encryptie-laag kan dit, voor zover mogelijk, worden voorkomen.
(bron: wikipedia)

Verbinding maken met een FTP server.
Om verbinding te maken met een FTP server heb je geen speciale software nodig, dit kan met de windows explorer!
Open de (internet) explorer en begin ipv http:// nu met ftp:// gevolgd door het IP adres:

ftp_Inloggen_01

Er wordt nu een gebruikersnaam en een wachtwoord gevraagd (indien ingesteld), vul deze in en je bent ingelogd en bereid om bestanden te verzenden / ontvangen.

ftp_Inloggen_02