Wat is UART TTL (seriële poort)?

serial_uart_ttl_usb

 

Wat is UART?

UART staat voor Universal Asynchronous Receiver / Transmitter en is een “seriele” poort dat op vele hardware te vinden is, bijvoorbeeld televisies, DVD/Blu-ray spelers, wasmachines, meestal wordt deze verbinding gebruikt op nieuwe firmware te installeren of te kijken wat het probleem is met het apparaat.

De communicatie standaard is meestal: EIA , RS-232 , RS-422 of RS-485 De “universele” aanduiding geeft aan dat de data formaat en transmissiesnelheden configureerbaar zijn.
Zend-en ontvangstapparatuur UARTs moet worden ingesteld voor dezelfde bit snelheid, karakter lengte, pariteit en stop bits voor een juiste werking. De ontvangende UART kan sommige verkeerde instellingen detecteren en een “framing error” flag bit sturen naar het host systeem, in sommige gevallen zal de ontvangende UART een grillige stroom van verminkte tekens weergeven op het hostsysteem.
De meeste seriële poorten (bijv. personal computers of modems) gebruiken acht databits, geen pariteit, en een stopbit, want met deze configuratie is het aantal ASCII-tekens per seconde gelijk aan de bit rate gedeeld door 10.

Wat is TTL?

TTL staat voor: Transistor-Transistor Logica ,dit is geen protocol, maar het is om aan te geven dat een positieve spanning een logische “1” is en een negatieve spanning (of 0 volt) een logische “0” is.

UART en RS232.

Een UART aansluiting is in de meestal gevallen NIET hetzelfde als een SERIELE poort op de computer (RS-232), bij een seriele poort RS-232 zijn de spanningen vele malen hoger (tot 15 volt!) en zijn de hoog/laag waarden omgekeerd. op internet zijn vele oplossingen te vinden zoals een MAX232, maar het kopen van een USB <–> UART stick is een kleine moeite!
Als je toch wil knutselen met een RSR232 poort, er zijn USB kabels te koop van USB <–> RS232.

Let op!: Als je een RS-232 verbinding aansluit op een UART, kun je hardware kapot maken!

Pinout

Een UART aansluiting heeft geen pinout, dit zijn meestal losse pinnetjes op een print die verbonden worden met kabeltjes

Omschrijving Afkorting
+3.3v
+5v
Ground GND
Transmit Data TxD
Receive Data RxD
Request To Send RTS

Signaalniveaus

In tegenstelling van de RS-232-standaard (daar staat TTL ook voor) zijn de voltages lager en zijn de logische waarden omgekeerd

Voltage:Logische waarde:
+5v1
0v0

Fotos

usb_uart_01

usb_uart_02