Webserver software – Webshop (PrestaShop) (PHP)

prestashop logo

Website

PrestaShop is een populair Content Management Systeem (CMS) om een webshop te maken. Met behulp van een CMS kun je eenvoudig, zonder technische kennis, je eigen webshop maken en beheren. PrestaShop wordt veel gebruikt door startende ondernemers omdat het gemakkelijk te leren en te gebruiken is.

Voordelen PrestaShop

PrestaShop bevat veel handige functionaliteiten zoals meerdere betaal- en verzendmethodes en statistieken. Daarnaast is PrestaShop uit te breiden met extra functionaliteiten die je webshop uniek maken. Naast de functionaliteiten beschikt PrestaShop ook over diverse templates waarmee je je webshop naar eigen wens kunt stylen.

Omdat PrestaShop een populair CMS software pakket is, is er een grote online community beschikbaar waar gebruikers elkaar vraag stellen en zich laten adviseren. Je kunt hier altijd terecht met je vragen of opmerkingen.

Geschiedenis

PrestaShop begon in 2005 als een project van studenten op de EPITECH IT School in Parijs. De oorspronkelijke naam was phpOpenStore en was beschikbaar in twee talen: Engels en Frans. Drie maanden na de lancering van het project was het vertaald in dertien talen.

Het bedrijf achter het opensourceproject, PrestaShop SA, is opgericht in 2007 door Igor Schlumberger en Bruno Lévêque.

Tussen mei 2010 en april 2012, groeide PrestaShop van 17 medewerkers naar meer dan honderd en opende het een tweede vestiging in Miami.

In maart 2014 heeft PrestaShop SA 9,3 miljoen dollar opgehaald in een Series B Funding om verder over de wereld te kunnen uitbreiden.

In januari 2015 heeft het bedrijf PrestaShop Cloud gelanceerd, een gratis, door PrestaShop zelf gehoste versie van haar software.

Volgens de website BuiltWith.com, is het marktaandeel van PrestaShop op het gebied van opensource e-commerce-websites 9%. Volgens W3Techs wordt PrestaShop gebruikt op 0,5% van alle websites.

Businessmodel

Het bedrijf achter het opensourceproject heeft de volgende inkomstenbronnen:

  • PrestaShop Addons, een marktplaats waar winkeliers aangepaste modules en thema’s voor hun winkels kunnen aanschaffen.
  • Samenwerkingsverbanden met andere online bedrijven zoals PayPal of Google (door het bijvoorbeeld includeren van bepaalde software).[7]

Kenmerken

PrestaShop heeft ruim driehonderd functies om producten, betalingen, verzendingen, fabrikanten en leveranciers te beheren. PrestaShop gebruikt een responsivetemplatesysteem waarmee gebruikers hun winkelthema kunnen passen en nieuwe functionaliteit kunnen toevoegen met modules. De PrestaShop Addons-marktplaats biedt een platform voor externe ontwikkelaars om thema’s en modules te verkopen aan winkeliers.

Screens

prestashop screen 01

prestashop screen 02