Windows Vista,7,8,10 installeren vanaf usb stick

USB stick installatie windows 8

Website / Bron

Wanneer uw computer de mogelijkheid biedt om op te starten vanaf een usb stick, kan het handig zijn om via die manier Windows te installeren. Ook als uw computer niet beschikt over een dvd-drive – bijvoorbeeld bij een Netbook, Ultrabook of EEE pc van Asus – dan is het installeren met behulp van een USB flash disk een uitkomst.

Geen DVD speler

Ook bij veel netbooks is het niet mogelijk om Windows te installeren vanaf een cd of dvd. De simpele reden is dat oudere netbooks niet beschikken over een dvd-speler. Daarom is het noodzakelijk om de Windows installatie uit te voeren vanaf een usb-stick.

Geen CD-DVD speler netbook

Bovendien gaat het installeren vanaf een usb stick ook vaak vele malen sneller. Ook voor computers met een DVD speler is Windows installeren vanaf usb stick een uitkomst. Voor al om de manier waarop de laatste Windows versies worden geinstalleerd, een stuk eenvoudiger dan voorheen met bijvoorbeeld Windows XP het geval was. De installatiebestanden zijn compacter en er zijn minder instellingen of aanpassingen nodig om het Windows besturingssysteem vanaf een usb flash stick te installeren.

 

Benodigdheden Windows USB installatie

Voor een installatie van Windows vanaf een usb-stick zijn een aantal dingen nodig. Allereerst moet u beschikken over een usb-stick met minimaal 4GB vrije ruimte. Voor een paar centen heeft u tegenwoordig u al zo’n stick. Het tweede belangrijke punt is dat uw computer de mogelijkheid van het booten (opstarten) van usb ondersteunt. Nu zullen de meeste computers van minder dan 4 jaar oud die mogelijkheid wel bieden, maar voor de zekerheid kunt u dit nazoeken in de handleiding of de BIOS-instellingen. Bij de boot-opties in het BIOS vindt u meestal een regel als ‘boot from usb‘, ‘boot other device‘ of een soortgelijke regel. Het derde – en eveneens belangrijke punt – is dat u beschikt over een installatie-dvd van Windows uw Windows Vista of 7 versie.De bestanden die zich hierop bevinden heeft u namelijk straks nodig om het besturingssysteem vanaf de usb-stick te installeren.

Administrator-rechten

U dient administrator-rechten te gebruiken, omdat we systeembeheerderstaken gaan uitvoeren op de computer. Zonder deze rechten kan het zijn dat een aantal opdrachten niet werken.

Bootable USB stick maken

Typ de volgende opdracht in de command-prompt (uitgevoerd als administrator), gevolgd door een enter (ervan uitgaande dat drive-letter D de drive is van uw dvd-speler, gebruik anders de letter waar uw dvd-speler op ingesteld staat):

D:

De command-prompt geeft nu de volgende regel aan: D:>. Ga nu op deze drive naar de map BOOT via het volgende commando, gevolgd door enter:

CD BOOT

Nu gaan we de bootsector – het gedeelte van een drive waarmee tijdens het opstarten van de computer kan worden opgestart – kopieren van de dvd naar de usb-drive. Geef hiervoor het volgende commando in de command-prompt, gevolgd door enter: (E: staat voor de drive-letter van de usb, gebruik hier de letter waar uw usb-stick aan is gekoppeld).

BOOTSECT.EXE /NT60 E:

De bootsector van de installatie-dvd van Windows wordt hiermee naar de usb-stick gekopieerd, waardoor het BIOS de stick als opstartbare schijf kan herkennen.

bootsector windows naar usb stick

Installatiebestanden van de Windows dvd naar de usb-stick

De laatste stap van deze tutorial is eigenlijk de meest eenvoudige: het enige dat u nog hoeft te doen, is het kopiëren van de installatiebestanden van uw Windows dvd naar de usb-stick. Let erop dat u alle bestanden en mappen van de installatie-dvd van Windows Vista, 7 of Windows 8 kopieert, het vergeten van een bestand kan ervoor zorgen dat de computer niet kan opstarten van de usb-stick. Open de Windows Verkenner en ga naar het dvd-station met daarin de installatie-dvd. Vervolgens selecteert u in het rechtervenster waarin alle submappen en bestanden van de dvd worden weergegeven en kopieert u deze in zijn geheel naar de usb-stick.

windows dvd kopieren

Nadat de gehele inhoud van de dvd is gekopieerd naar de usb-stick, kunt u de computer ermee opstarten. En Windows installeren. Controleer eerst of de instellingen van het BIOS zodanig zijn, dat het mogelijk is om de computer vanaf usb op te starten.